Kees Tol in het buitenland (Londen) hoe viert hij Kerstmis?

28-12-2015

Kerst en tradities bij Kees Tol. Zoon van Kees Tol (Diertje) en Aagie Bommie uit de Rozenstraat.
Woont in Engeland, dichtbij Londen.

1. Wat is een typisch kerstritueel in het land waar jullie wonen?

Typisch Kerstritueel in Engeland is dat je op Kerstdag een lunch hebt met je gezin en zoveel mogelijk mensen van je familie natuurlijk. Het is allemaal een boel moeilijker omdat niet iedereen dicht bij elkaar woont (zoals in Volendam). Dan heb je op tweede Kerstdag (Boxing Day) weer een grote lunch met de 'left overs' aangevuld met misschien wat andere groenten en vlees.

Als de kinderen klein zijn begint Kerstdag altijd met de cadeaus die de Kerstman heeft gebracht in een 'stocking' (grote kous). Men laat een wortel (voor de reindeer - rendier) en een glas frisdrank, sterke drank of melk achter voor de Kerstman bij de kachel of deur.

2. Hoe vieren jullie zelf Kerst? Wat staat er bijvoorbeeld op tafel?

En hebben jullie verder nog contact met familie tijdens de Kerstdagen?

Wij zelf beginnen op Christmas EVE (de dag voor Kerst) altijd met een drinks party, met lekkere happen. Dit is meestal met vijf á zes families van goede vrienden. Dit is meestal van ongeveer vijf uur tot een uur of negen.

Kerstdag begint dan met de cadeaus van/voor het gezin. Mijn vrouw Nancy en drie dochters, Isabel (19), Natasha (18) en Katy (13) zijn meestal vroeg wakker omdat ze het niet af kunnen wachten. Dan hebben we een lekker ontbijt, gerookte zalm met toast en scrambled eggs (roereieren) en glas champagne.

Om een uur of 11-12 komen mijn schoonouders, die heel dichtbij wonen. Joe en Diana. Dan worden weer cadeaus heen en weer gegeven. En dan komen de andere twee families altijd om een uur of 1. Nancy heeft een broer die net een baby heeft gekregen met zijn vrouw en die wonen anderhalf uur rijden bij ons vandaan.

Deze kerst word een stuk moeilijker voor ons allen omdat het de eerste Kerst is dat Nancy haar één jaar jongere broer niet aanwezig zal zijn.

Hij is eind maart overleden na drie hele moeilijke jaren, lijdend aan een depressie. Maar zijn weduwe/vrouw Tracey, zoon Max (18) en dochter Sophie (16) komen hopelijk wel weer.

Deze lunch duurt meestal tot een uur of vier/vijf 's middags. Daarna blijven de gasten meestal nog een paar uur wat drinken en spelletjes spelen of TV kijken.

De lunch is meestal met Kalkoen/Eend/Gans en een paar groentes met 'roast potatoes en stuffing en gravy'. Natuurlijk gaat dit samen met lekkere wijn.

Het nagerecht kan dan van alles zijn maar op zeker zal er een Christmas pudding (Kerstpudding) aanwezig zijn. Ook meestal bread en butter pudding met custard.

Boxing Day (Tweede Kerstdag) begint om een uur of 12. Dan gaan we naar mijn schoonouders toe en is het meestal ons zevenen en hebben zij zo'n vier tot zes vrienden uitgenodigd. De twee andere families gaan dan altijd naar de andere kant van hun familie.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze Kerstdag bij de andere kant van de familie zijn en Boxing Day bij ons. Na de champagne en wijn begint het eten van de 'left overs' van Kerstdag, samen met een gammon (varkensvlees) of zo. Nagerecht is dan ook weer allerlei puddings en dit eindigt dan meestal om een uur of zes/zeven.

4. Verschilt het veel met Kerst in Nederland en zo ja, in welk opzicht?

Ik kan het alleen maar met mijn eigen families bekijken, wat de verschillen zijn. Bij ons in Engeland komt er op zeker geen minuut in de pub aan toe, terwijl dat altijd wel in Volendam gebeurde.

Mijn eigen familie is een keer op bezoek geweest voor de hele kerst.

We hadden toen mijn twee zusters met man en kinderen en mijn vader en moeder op bezoek voor vier dagen.

Die sliepen en aten bij ons voor vier dagen. Was allemaal heel gezellig maar natuurlijk ook heel veel werk omdat we kerstdag toen met 20 man zaten!!

Gelukkig wonen wij in een groot huis en hebben we de ruimte voor zoveel mensen voor eten en slapen, dat is ook de reden dat Kerstdag altijd bij ons thuis is. Normaal bel ik mijn ouders (nu alleen nog mijn moeder) altijd op kerstochtend.

Kerst in Engeland is zo'n ongelooflijke mooie traditie en dat kan je niet vergelijken met Nederland dus blijf ik altijd thuis met Kerst.

5. Hoe zit het met kerstversiering, wanneer begint het en wordt het steeds uitgebreider? Is het te vergelijken met de soms extreme versieringen in Volendam?

Wij zetten altijd de kerstboom thuis in de eerste week van december. Veel versieringen binnenshuis en mijn vrouw haalt altijd een boel rode bloemen van de bloemenmarkt in London, een week voor Kerstdag. Wij zelf hebben nooit al die lichtjes buiten, ik vind dat allemaal te overdreven. Maar er zijn er heel veel die dat wel doen en sommigen gaan wel heel erg ver.

6. Leeft de traditie van de Kerstman en de cadeautjes erg (of vieren jullie misschien Sinterklaas)? En wat betekent Kerst voor jullie?

Ons eigen gezin leeft altijd heel erg toe naar de Kerst. Mijn vrouw en kinderen beginnen altijd begin november al met cadeaus kopen en de eerste gerechten te koken (die in de vriezer kunnen). Vanaf begin december beginnen de Kerstborrels, 's avonds en/of 's middags met vrienden. Ik heb altijd een stuk of vier/vijf Kerstlunches met collega's/vrienden in restaurants in London. De kerstversieringen in London op straat en in alle pubs en restaurants zijn echt ongelooflijk mooi. Bij ons in Tunbridge Wells is het ook aanwezig maar London staat er echt bekend om.

Ik zelf vind de Kersttijd ontzettend mooi. Ik ga meestal in de week voor Kerst met mijn jongste dochter naar de kerk in ons dorpje.

Katy is degene die een beetje gelovig is, de rest geeft er niet zo erg om. Ikzelf vind de kerk er wel altijd bij horen, alhoewel ik misschien maar drie/vier keer per jaar naar de kerk ga.

Sinterklaas deden we altijd aan mee toen de kinderen nog klein waren. We gingen dan altijd naar Volendam toe voor een dag of vier/vijf en overnachtten dan bij mijn ouders. Dit was altijd heel leuk voor de kinderen, die dan twee keer cadeaus kregen en ook leuk voor mijn ouders om wat tijd met ons gezin te hebben.

Jammer genoeg is het praten een beetje moeilijk want mijn moeder praat bijna geen Engels en mijn kinderen bijna geen Volendams.

Mijn vrouw praat redelijk Volendams en verstaat bijna alles!!! De kinderen hebben wel zes/zeven maanden Nederlands geleerd toen ze een jaar of zes waren, maar als ze het dan uitproberen in Volendam, praat iedereen Volendams en verstaan ze het weer niet... dus dat Nederlands leren viel al snel af, vooral omdat bijna iedereen toch Engels praat.