Hoe viert Bert Steur Kerstmis in Canada?

28-12-2015

Vragen over Kerstmis aan Bert Steur. Wie is Bert Steur?
Zijn vader was Jan Steur (Jan van Bruin) de organist, die heeft jaren in de Vincentiuskerk gespeeld, maar ook op feestjes en etentjes. Bert zijn bap had een pakhuis, op de plek waar nu Jan Cas gevestigd is.
De moeder van Bert Steur was Nan Koopman, van Meester Koopman. Ze is altijd schooljuffrouw geweest, de langste tijd op de Vincentiusschool.

1. Wat is een typisch kerstritueel in het land waar jullie wonen?

De meeste families zien toch wel als ritueel om Kerst echt samen met de familie te vieren. Omdat Canada zo groot is, moeten mensen soms ver reizen maar er wordt echt geprobeerd om met Kerst als familie bij elkaar te zijn.

Uiteraard worden er dan volop cadeaus uitgewisseld, Kerst staat toch ook vooral in het teken van geven.

2. Hoe vieren jullie zelf Kerst? Wat staat er bijvoorbeeld op tafel?

Wijzelf vieren kerst elk jaar met de familie van Sandra's kant. Om beurten bij schoonmoeder, Sandra's zus of bij ons. Zeker als schoonma aan de beurt is, zijn wij toch gauw een dag kwijt (7 uur met de auto) om daar te komen.

Wij vieren het samen op Kerstavond, dit is onderdeel van de Deense traditie die mijn schoonmoeder mee heeft gekregen toen ze als klein kind naar Canada emigreerde.

Traditioneel kerstmenu is ook voor onze familie toch de kalkoen!

Daarbij horen dan in ons geval aardappelpuree, rode kool, spruiten. Dit ook vanuit de Deense traditie. Wij proberen onze eigen invloed in te brengen door toch iets meer variatie (en lekkerdere groenten) op tafel te zetten.

In Canada koop je voor een tientje een kalkoen van 3 á 4 kilo. Voor een paar dollar meer, kun je een nog grotere kalkoen kopen. Ik vergeet nooit meer dat toen we nog in Nederland woonden, Sandra zich wezenloos schrok van de prijs van de kalkoen, en toen ze hem in de oven wilde zetten dat niet paste omdat de Nederlandse keuken apparatuur over het algemeen veel kleiner is. Dat was bedakken!

3. Hebben jullie verder nog contact met familie tijdens de Kerstdagen?

In ieder geval met de naaste familie inderdaad. En van al onze vrienden en bekenden horen we dat ook.

4. Verschilt het veel met Kerst in Nederland en zo ja, in welk opzicht?

Ja. Als ik heel eerlijk ben denk ik dat Kerst in Canada (net als in de Verenigde Staten) toch een stuk commerciëler is dan hier. Het begint veel eerder; nu al beginnen de winkels volop kerst artikelen in de schappen te leggen.

Het allergrootste verschil is toch wel dat 2e Kerstdag, dat bij ons Boxing Day heet, in het teken staat van koopjes jagen. Erg veel, vooral dure dingen, gaan voor minder dan de helft weg op die dag, en veel winkels gaan om 6 uur 's morgens al open. En dan staan er rijen dik voor de deur! Op die dag gaan ook heel veel mensen naar de winkel om cadeautjes die ze hebben gekregen om te ruilen.

Dit was voor mij wel een beetje cultuurschok. Het is ook heel gewoon om een (blanco, zonder prijs) bonnetje te krijgen als je in de winkel iets koopt en vertelt dat het voor Kerst is. Dan kunnen de ontvangers het zo omruilen, zonder te weten wat het kostte. Ik vond en vind dat nog steeds heel gek.

Een van de meest uitgebreide kerstversieringen om de hoek bij Bert en Sandra Steur

5. Hoe zit het met kerstversiering, wanneer begint het en wordt het steeds uitgebreider? Is het te vergelijken met de soms extreme versieringen in Volendam?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe het nou op Volendam gaat, maar in Canada is het wel heel erg extreem in mijn nuchtere ogen.

De meeste mensen beginnen eind november, maar sommigen doen zo veel dat ze vlak na Halloween (Allerheiligen; eind oktober) al moeten beginnen.

Veel dorpen of wijken schrijven ook prijsvragen uit ; de mooiste versiering wint een prijs. Ik weet van 1 dorp dat voor de winnaar de stroomrekening betaalt, want die loopt wel op.

Er worden ook voor kinderen en oudere mensen busritten georganiseerd die langs de mooiste versieringen rijden. Dat is dus wel een ritje van een anderhalf uur.

Wij beginnen zelf de eerste week in December, en hangen dan buiten rondom de hele gevel lichtjes op. Verder doen we eigenlijk redelijk 'gewoon' zeker voor Canadese begrippen.

De meeste indruk maakte het op mij om vlak voor kerst een keer met een klein vliegtuigje op een heldere avond bij mijn schoonmoeder in het dorp te landen. Zo veel lichtjes, en zo veel versieringen ook op de daken. Rendieren, al dan niet met slee... geweldig.

6. Leeft de traditie van de Kerstman en de cadeautjes erg (of vieren jullie misschien Sinterklaas)?

Hoewel er erg veel Nederlanders wonen in het dorp waar wij terecht zijn gekomen, en Sinterklaas ook het winkelcentrum (1 dag) bezoekt, vieren wij toch Kerst. En we doen met de familie inderdaad zeker aan de traditie van cadeautjes geven en krijgen.

Ik heb toevallig nu voor mijn schoonmoeder in Denemarken (waar ik voor mijn werk was) een paar erg mooie oorbellen gekocht van een Deense ontwerper waar zij erg gek op is. In Canada temet niet te krijgen!

7. Wat betekent Kerst voor jullie?

Vooral Familie, Vrienden, Warmte.