Kerstmis in Australië met Sandy Klouwer

14-11-2019

Volendammers in het buitenland, hoe vieren zij Kerstmis? 

Sandy Klouwer (dochter van Wilma Lautenschütz en Theo Klouwer) woont met haar man en kinderen al jaren in Australië. Vele Volendammers volgen haar via social media en via haar blog. Wij vroegen haar in december 2015 hoe Kerstmis aan de andere kant van de wereld gevierd wordt.

Hoe vieren jullie kerst? 

Sandy: December is een gezellige maand want het valt in onze zomer. Voor de kinderen begint de grote schoolvakantie rond de eerste week van december en over het algemeen nemen de meeste mensen vrij rond de Kerstdagen . Ook de bouw ligt stil, net zoals bij jullie in Volendam. Vrijdag van de bouwvak vieren op de dijk en de gezelligheid van de laatste week van de bouwvak kennen we hier helaas natuurlijk niet. Nergens ter wereld is dat net als op de Dijk in Volendam. Maar de bouwvakkers hebben net als bij jullie hun welverdiende vakantie. Dus het is eigenlijk dubbel feest; bouwvak plus Kerst en Nieuwjaar.

Wat is een typisch kerstritueel in Australië?

Sandy: Overal worden leuke dingen georganiseerd en kerstliedjes gezongen, het is echt gezellig en sfeervol overal. Een hele leuke en bijzondere avond is wanneer er in de stad Brisbane lampen op City Hall schijnen en ze daar een Kerstverhaal op de wand afspelen, met muziek en een grote optocht en nog veel meer.

Wat staat er op tafel? 

Sandy: Het traditionele lekkers dat bij jullie in de winkels ligt hebben we hier helaas niet. Dus ik maak zelf banketstaven, kerststollen met spijs vulling, moppies en oliebollen. Kennissen beginnen eind november al te vragen of mijn oven al aan staat, want dan komen ze graag wat halen! Wat hier op tafel staat met Kerst is meestal een hele diepe schaal met grote garnalen op ijs, een hele ham, verse salades en nog meer lekkers. Een andere traditie is een barbecue in de achtertuin en dan verkoeling zoeken, of dat nou in een zwembad is, op het strand of onder een tuinslang, dat maakt niet uit. 

Verschilt het veel met kerst in Nederland? 

Sandy: De hitte rond de Kerstdagen, daar ben ik nou na 20 jaar in Australië nog steeds niet aan gewend. Het klopt gewoon niet.  Zwetend je boom opzetten, meezingend met kerstliedjes die over sneeuw gaan. Als er een moment is om heimwee te hebben, dan is dát het wel voor mij. Het valt ook niet mee voor de mannen die een kerstpak dragen! En net als bij jullie het geval is met de Sinterklaas, loopt de Kerstman hier ook overal rond, in de hitte met zijn dikke baard en pak. Het grootste verschil is de hitte en daardoor zijn dus ook de dagindeling en de activiteiten iets anders. De kroegen zijn verplicht gesloten Eerste Kerstdag. Dat houdt in dat je geen dure Kerstkleren aanschaft en je haar hoeft ook niet in de krul, want dat heeft echt geen nut. Al het bier in een grote koelbox vol ijs doen in de tuin en je voeten in het water, daar is niks mis mee! En als alle feestdagen voorbij zijn durven ze op 2 januari de paaseitjes al in de winkels te leggen.

Hoe zit het met kerstversiering? In Nederland begint dat steeds eerder en steeds meer, hoe is dat daar? 

Sandy: Het lijkt wel steeds eerder te beginnen, rond de eerste week van oktober hangt de versiering al in de winkels. Omdat de Sinterklaas hier niet komt (kinderen weten niet eens wie de goede man is) vallen we dus meteen in de kerstsfeer.

Leeft de traditie van de Kerstman en de cadeautjes (of Sinterklaas)? 

Sandy: De Kerstman komt in de nacht van 24 december om cadeautjes onder de boom te leggen, zodat de kinderen op Eerste Kerstdag ‘s morgensvroeg hun ouders wakker maken om alle pakjes uit te pakken. Helaas zetten de kinderen hier niet gedurende december hun schoen voor het slapen gaan want hier sluipen geen Sint en Pieten rond. Wij hangen thuis wel een ‘Christmas stocking’ (Kerstkous) op voor de kinderen want de elfjes van de Kerstman weten dat er Nederlandse ouders in het buitenland wonen die deze traditie erg zouden missen.Het verhaaltje over de Kerstkous moest ik ter plekke bedenken toen ons oudste jongetje een kleuter was. De moeder van een vriendje vroeg me hoe ze dat kon uitleggen aan haar zoontje, toen hij bij ons geweest was. Hij wilde ook een kous met iets leuks erin, een paar keer in de week en dat een maand lang! En ik heb het verhaaltje nog vaak gebruikt daarna.

Vanaf hier wens ik iedereen Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!