Willeke Alberti in het zonnetje

Deze keer zetten we Willeke Alberti in het zonnetje. In de zomer van 2015 had de redactie van het Bedakkertje de eer Willeke Alberti te interviewen. Onlangs maakte ze bekend dat ze in februari een groots concert zal geven in het concertgebouw in Amsterdam. Dit concert is ter ere van haar 75e verjaardag (geboren 3 februari 1945). Vanuit de ouderenzorg dragen we haar een warm hart toe. In 2001 richtte ze de Willeke Alberti Foundation op, een stichting die activiteiten organiseert voor mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen.

In mei 2016 verraste Willeke Alberti de bewoners van De Meermin in Edam tijdens het 40-jarig bestaan. Dit verslag heeft ook uitgebreid in het Bedakkertje gestaan. Daarom vinden wij het hoog tijd om Willeke Alberti in het zonnetje te zetten. 

Lees hieronder het interview uit het Bedakkertje zomer 2015 en enkele foto's van van het jubileum in de Meermin. 

Interview met zangeres en actrice Willeke Alberti. Ook bekend als dochter van Willy Alberti en moeder van Johnny de Mol.

Willeke Alberti is in februari 2015 - 70 jaar geworden en heeft drie kinderen. Willeke Alberti zet zich actief in voor de zorg. De redactie van het Bedakkertje kwam daarom op het idee om een interview met haar af te nemen. Gelukkig voor de redactie werkte mevrouw Willeke Alberti hier graag aan mee!

Sinds wanneer zet u zich in voor de zorg?
Willeke Alberti: Ongeveer 17 jaar geleden ben ik heel intensief begonnen mezelf in te zetten voor de zorg, maar in 2002 ben ik begonnen om de stichting op te zetten (Willeke Alberti Foundation – www.willekealberti- foundation.nl). Dit is ontstaan vanuit (toen nog) de Sponsorloterij, waarvan ik ambassadeur was. De centjes die ik daarmee verdiende stopte ik dan weer rechtstreeks in de stichting.

Hoe breed is de zorg waarvoor u zich inzet?

Het is niet alleen ouderenzorg, maar ook gehandicaptenzorg en bijvoorbeeld psychiatrische zorg. Het belangrijkste wat we doen is het verzorgen van optredens. Deze maand hebben we er zelfs 20 gedaan in en rondom Den Haag. Ook voor gehandicapten.

Vallen de mensen die in mindere of meerdere mate dement zijn daar ook onder?

Zeker, ook voor mensen die dement zijn is het belangrijk om de oude tijd terug te laten komen. Meestal duurt het ongeveer 15 minuten en dan gebeurt er gewoon iets. Vooral als we dan beginnen met het lied ‘twee motten’,gebeurt er iets met de mensen. Ook de verzorgenden en vrijwilligers zien iets gebeuren met de bewoners. Dit is echt heel bijzonder!

Wat gebeurt er dan? Kunt u dat omschrijven?

Ja in de ogen, je ziet ontroering en emoties. Van de week was er zelfs een meneer die al een hele tijd niet meer kon lopen en die kwam met een bepaald nummer zo naar me toe lopen. Ja het klinkt heel gek, maar het was echt zo!En dat inspireert mij enorm. Degene die hem verzorgt zei: ‘er is nu echt een wonder gebeurd!’ Zo blijkt maar weer, muziek is ZÓ belangrijk, voor iedereen.

Heeft de belangstelling voor ouderen en om zich in te zetten er altijd al in gezeten?
Het ging bij ons van generatie op generatie, het zit in de genen. Nu zit ik in deze generatie, daarvoor mijn vader Willy Alberti en nu mijn zoon weer die door iedereen bekeken en bewonderd wordt. Daar ben ik ontzettend trots op!Het is eigenlijk allemaal begonnen met m’n vader. We doen goed werk, maarsponsors blijven nodig. Het blijft professioneel, ik werk al 20 jaar met dezelfde band en daar zijn ook kosten voor nodig. Wij moeten natuurlijk ook ons brood betalen bij de bakker, haha (lacht). En dat gaat goed, het is nog steeds gelukt! Onze bandleden doen soms zelf ook een bijdrage, dan zeggen ze: stop deze opbrengst in de stichting. Zelfs mijn grote kleinkinderen gaan inmiddels mee om te helpen, er zit veel werk aan maar dat is het allemaal waard!

Merken jullie als stichting dat er veel verandert in de zorg?
Er wordt momenteel veel gekort op de zorg, ook onze stichting merkt dat. Daarom werken we nu vanuit onze stichting aan een bezwaar (petitie) om die korting ongedaan te maken. We zijn deze petitie gestart om meer geld voor de (ouderen)zorg te behouden. En niet alleen voor ouderen, ook voor de 

gehandicaptenzorg en voldoende psychologische hulp. Op de zorg wordtoveral beknibbeld en wij zijn voor ‘zorg voor zorg’. Dat is belangrijk!

Alles valt en staat met vrijwilligers.

We moeten er allemaal op blijven letten dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. De overheid kan dat niet alleen. Ook wij moeten de handen uit de mouwen steken. Mensen die wat te geven en te delen hebben, kunnen dat doen. En zo maken en houden we ons landje gezond. Dat geldt voor elk mens en dat is mijn streven. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen, van mijn grootouders trouwens ook. Dat voor elkaar zorgen zit er zó in, dat is míjn grootste zorg.

Dat heeft u mooi gezegd.

En dat meen ik ook uit de grond van m’n hart!

Welke nummers slaan het meest aan bij optredens in de zorg?

De oudere nummers als ‘Spiegelbeeld, Reisje langs de rijn en Twee motten’, maar ook een medley van zangers en zangeressen die er niet meer zijn zoals van André Hazes, Willy Alberti en Conny van den Bos. Als ik in de buurt van Amsterdam ben zing ik uiteraard iets van Johnny Jordaan, zo pas ik dat eenbeetje aan per regio. Het leuke is ook dat de jeugd dan ook ‘de glimlach van een kind’ of ‘niemand laat z’n eigen kind alleen’ meezingt.

Wat is het leukste dat u terugkrijgt tijdens deze optredens?

"Je krijgt zóveel terug, zoveel warmte, liefde en emoties." Het contact wat je hebt met de mensen, je krijgt zóveel terug, zoveel warmte, liefde en emoties. Dat is echt heerlijk om te zien, te voelen en ook te delen. Iedereen werkt mee. Het kán ook niet alleen! We hebben steun en donaties nodig. Ook onze band werkt er met veel liefde aan mee (het blijft natuurlijk hun werk), maar wel met liefde voor de zorg.
Het optreden in Volendam (Pius X red.), alweer een aantal jaren geleden, ging precies zo. Makkelijk contact met de mensen en meezingen waren geen probleem.

Hoeveel optredens verzorgt u ongeveer per maand in de zorg?

We hebben het nu twee jaar lang minder vaak kunnen doen vanwege de vele optredens met 'De Jantjes' (soms zes per week), maar nu hebben we de draad weer opgepakt. We hebben aan fondsenwerving gedaan en optredens voor de zorg kunnen doen. Deze maand hebben we er twintig gedaan in 18 verschillende huizen in onder andere Den Haag en Leidschendam. Dat zijn er soms twee per dag, heel intensief, maar we worden met veel warmte ontvangen. Dit hebben we in samenwerking gedaan met WoonZorgcentra Haaglanden.

Heeft u ook met Volendamse artiesten samengewerkt?

Jazeker! Ik was bij de eerste cd-uitreiking van Nick en Simon en ook heb ik samen gezongen met Jan Smit en 3js tijdens De Zomer Voorbij in Kroatië. Fantastisch!

Werkt u ook samen met andere stichtingen?

We gaan een mooie samenwerking aan met het Nationaal Ouderenfonds, zo worden de wachtlijsten korter, draagt iedereen z'n steentje bij en elk dubbeltje komt goed terecht!

Wij danken u hartelijk dat u mee wilde werken aan deze editie van het Bedakkertje!

 

Over de Willeke Alberti Foundation:

Waarom muziek?

Muziek is een taal zonder grenzen. Naast onderwijs, gezondheidszorg, voeding en een veilig heenkomen hebben mensen het recht op sociale en culturele ontspanning. De “WAF-formule” is gebaseerd op deovertuiging dat ontspanning en plezier kunnen bijdragen aan een welkome afleiding bij het ziekteproces.

Willeke betrekt de mensen in haar muzikale wereld, praat met de mensen, en maakt ze aan het lachen, zodat ze alles even helemaal kunnen vergeten. De Willeke Alberti Foundation streeft ernaar om op termijn zoveel mogelijk zieke kinderen, senioren, zieken en minder validen in zoveel mogelijk

ziekenhuizen of andere instellingen binnen de gezondheidszorg, te laten genieten van speciale kleinschalige optredens.

Voor wie bestemd?

De optredens van Willeke Alberti zijn bedoeld voor langdurig lichamelijk zieken, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten en ouderen die afhankelijk zijn van verpleging en verzorging. De Foundation organiseert een groot aantal speciale optredens in ziekenhuizen, bejaardencentra en verzorgingshuizen.

 

Samen zijn we sterk!

De Willeke Alberti Foundation heeft de afgelopen periode weer een aantal optredens verzorgd in verzorgings- en verpleegtehuizen. De wachtlijst voor een optreden van de Willeke AlbertiFoundation is helaas nog steeds lang...te lang. Maar er is goed nieuws want de Willeke Alberti Foundation gaat een mooie samenwerking aan met het Ouderenfonds en zoals Willeke altijdzegt ‘Samen staan we sterk’ en zo ishet ook! Samen met het Ouderenfonds gaan we er voor zorgen dat de wachtlijst snel korter wordt en dat we dus veel ouderen een mooie middag kunnen bezorgen!
Bron: www.willekealberti-foundation.nl

 

Enkele foto's - 40 jaar De Meermin woensdag 25 mei groot feest in de jubilerende Meermin