Even voorstellen: Conny Veerman
Sinds 2019 is Conny Veerman bestuurslid van Stichting Fonds Ouderenzorg Volendam. Wie is Conny Veerman? In het Bedakkertje van maart 2019 schreef ze een boeiende column over haar familie, opleidingen en diverse banen.
Even voorstellen: Conny Veerman
Toen mij als bestuurslid van de Stichting Fonds Ouderenzorg werd gevraagd iets over mezelf te vertellen, over wie ik ben en wat ik zoal doe dacht ik echt: wie is daar nu in geïnteresseerd? Dat lijkt me echt niet interessant voor de lezer maar Cees de Wit en Denise de Boer hebben me overgehaald om toch iets over mezelf te vertellen.
Familie: Zo ben ik bijvoorbeeld de dochter van Betje Bol (of via haar zondagse naam: van Elisabeth Veerman-Kwakman, de zus van dokter Bolletje) en van Jan Veerman (met als bijnaam Jan Toet of Jan Lol, de zoon van Klaas Toet). Helaas is mijn vader veel en veel te vroeg overleden. De opa van mijn vader was Klaasie Donderdag. Klaasie Donderdag kwam als volgt aan zijn naam. Hij was net als alle Volendammer mannen een visserman. De vissers vertrokken op zondagavond vanuit de haven in IJmuiden en kwamen dan zaterdagochtend terug. Klaasie bleek een bijzonder talent te hebben en kwam al op donderdag terug met een ruim vol met vis. Klaasie had geen eigen schip, maar verhuurde zich met bemanning aan grote vloothouders. Als er slecht weer opkomst was moesten ze aan wal blijven wachten tot het opklaarde. Klaasie ging dan met bemanning maar zonder centen naar het café en liet alles opschrijven. Als de uitbater argwaan kreeg en om geld kwam dan vertelde Klaasie dat hij een groot artiest was en mocht hij daar optreden om zodoende de rekening te betalen. Vaak liep het café dan zo vol dat ze zelfs buiten stonden te wachten om binnen te komen. Hij bleek namelijk echt talent te hebben en zijn naam leeft voort want in hotel Spaander is een kamer naar hem vernoemd.
Ook ben ik de vrouw van Evert Smit (nee, niet die architect, maar de zoon van Cees Smit van Smit en Doede, werkzaam bij de KIVO). Maar ik ben ook de zus van Wolfgang Schwalbe en van Richard Veerman. Eerstgenoemde broer is wel bij veel mensen bekend en heeft ook een verhaal geschreven in ‘t Bedakkertje maar de tweede broer heeft zich een tijd in het buitenland opgehouden en werkt voor Artsen zonder Grenzen. Wellicht veel interessanter om hem te vragen een column te schrijven. Misschien komt dat er nog van ;-).
Dan ben ik nog de moeder van 2 dochters (mijn zoon heeft mij op het hart gedrukt vooral niets maar dan ook niets over hem te schrijven, dus vandaar even tussen haakjes). Ik geniet elke dag van deze 3 hoewel de meiden tegenwoordig op kamers wonen in respectievelijk Utrecht en Amsterdam maar gelukkig komen ze regelmatig door de week en bijna altijd in het weekend thuis.
En daarnaast ben ik samen met vriendin Anja Schilder Vik en de technicus Peter Schilder eens per drie weken verantwoordelijk voor al dat geroddel op de LOVE-radio in het Programma De Roddelaar.
De praktijk op de Herengracht
Tsja, tot zover even wie ik ben. Als u nog niet bent afgehaakt dan kan ik nog iets vertellen over wat ik zoal doe. Naast mijn hoofdbaan bij Euronext, de Amsterdamse beurs, waarover ik hieronder meer vertel, heb ik altijd de behoefte gehad om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik ben nieuwsgierig en sta altijd open voor nieuwe uitdagingen. Als mensen dat weten komt er van alles op je pad. Zo heb ik nog als gewichtsconsulente met Sonja Bakker gewerkt samen met Gina Tuijp. LOI-cursus gedaan en daar kreeg ik mijn eerste cliënten. Eerst in Avenhorn en daarna in Volendam. In de kelder bij Peter Schokker. Ik had Sonja aangegeven dat als ik het in Volendam verknalde zij haar klanten kwijt zou zijn omdat dat hier nu eenmaal als een lopend vuurtje gaat. Maar het liep als een trein en met de uitbreiding zijn we workshops gaan geven in het motel Katwoude met weekmenu’s en adviezen. Toen het te commercieel werd en we verhuisden naar de Opperdam stond ik er niet meer achter en ben ik gestopt.
Daarna is Sonja haar boeken gaan schrijven en hoe dat verder is gegaan is wel bij velen bekend. Voor mijn werk als psychologe heb ik mijn eigen praktijk, lees: een mooie kamer op de Herengracht, waar ik probeer mensen weer op de rit te krijgen. Ik heb de opleiding Klinische Psychologie gevolgd naast mijn baan bij de beurs en dat betekende veel leer- en leesuurtjes in de bus. Daarnaast ben ik aangesloten bij een Specialisten/Psychologen Consultancy bedrijf dat mij cliënten doorspeelt van diverse uiteenlopende bedrijven. Omdat ik zelf ook werkzaam ben in het bedrijfsleven is de problematiek die vaak speelt bij mensen uit de zakenwereld voor mij zeer herkenbaar. Ik merk ook vaak dat mensen dat prettig vinden. Mijn drijfveer om psychologe te worden is om mensen te kunnen helpen en anders tegen bepaalde zaken aan te kijken. Dat vind ik belangrijk. Naast de opleiding voor Psycholoog heb ik nog diverse aanvullende trainingen gedaan, zoals een Mastercourse Oplossingsgericht Management & Coaching, EMDR voor traumaverwerking en nog wat meer therapie gerelateerde cursussen.
Momenteel volg ik een opleiding voor Stresscounselor om ook professionele hulp te kunnen bieden bij stress en burn-out klachten. Om zelf niet ten prooi te vallen aan mijn vele activiteiten ben ik regelmatig op de racefiets te vinden richting Beursplein of Herengracht. Op de fiets laat ik alle drukte achter mij en geniet ik van ons prachtige landschap op weg naar Volendam. Ook krachttraining, poweryoga en hardlopen zijn favoriete sporten van mij om te ontspannen en om als uitlaatklep te dienen. Eerlijk gezegd zou ik twee Conny’s willen zijn dan kon ik nog meer uit het leven halen dan ik nu al doe.
De Beurs
Naast mijn functie als psychologe werd ik afgelopen februari veel gefeliciteerd op LinkedIn (Via LinkedIn kun je contact onderhouden met zakelijke contacten of een nieuwe baan vinden). Ik ben namelijk vanaf afgelopen maand februari al 28 jaar werkzaam bij de beurs, voorheen de Amsterdamse Effectenbeurs. In die periode heb ik daar veel veranderingen meegemaakt. In 1997 is de Amsterdamse Effectenbeurs samengegaan met de EOE Optiebeurs en toen Amsterdam Exchanges, ofwel AEX, gaan heten. Na vele fusies groeide de beurs uit tot ‘Euronext’, waar onder andere de beurzen van Brussel, Parijs, Lissabon en Dublin bij horen. In het verleden zijn zelfs Euronext en de beurs van New York (NYSE) één bedrijf geweest. Momenteel vinden besprekingen plaats om ook de beurs van Oslo te laten toetreden. Nooit een saai moment dus!
Mijn activiteiten bij de beurs
Wat doe ik daar nu eigenlijk al die jaren al? Ik werk voor de CEO (Directeur) van de beurs. Ik ben zoals ze dat zo mooi noemen tegenwoordig, zijn PA (Personal Assistant). In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van alles waar hij mee bezig is. Ik zorg ervoor dat telefoontjes worden afgehandeld of doorgestuurd, er stukken en agenda’s zijn voor vergaderingen, regel de reizen en klantbezoeken, plan en coördineer roadshows, verzorg notulen voor de vele en diverse vergaderingen, houd me bezig met het organiseren van Team meetings en check of budgetten kloppen etc. Eigenlijk een spin in het web die overal wel iets vanaf moet weten om zaken te kunnen stroomlijnen. Ervoor zorgen dat ‘het’ loopt zeg maar.
En als je me nu vraagt hoe ik dat al 28 jaar volhou kan ik alleen maar zeggen dat geen één dag hetzelfde is. Ik ga al die jaren met veel plezier naar mijn werk en weet vaak ’s ochtends niet wat er ‘s middags gaat gebeuren. Die afwisseling en soms hectiek vind ik heerlijk. Het inspelen op situaties en ervoor zorgen dat de boel wordt geregeld geeft mij veel voldoening. Verder zijn er bij de beurs volop mogelijkheden om mezelf verder te ontwikkelen. Sinds augustus van vorig jaar (2018) woont de CEO van de groep Euronext (de CEO van alle Euronext locaties) ook deels in Amsterdam en zorg ik ook voor zijn belangen als hij in Amsterdam kantoor houdt.
Wat is nu eigenlijk ‘De beurs’?
Niets spreekt in de financiële wereld zo tot de verbeelding als de beurs, tenminste voor de gewone mens onder ons. Een dankbaar onderwerp van films als de Wolf of Wallstreet. En bij de beurs denken we vaak aan een mierenhoop waar mannen in pakken continu lopen te schreeuwen, in telefoons praten en de boel oplichten als het even kan. Dat het in werkelijkheid toch iets anders is hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen, maar toch is de beurs nog steeds wel een ‘ongrijpbaar' iets als je niet dagelijks met beleggen bezig bent.
Met de beurs bedoelen we normaal gesproken de effectenbeurs. Hier komen vraag en aanbod bij elkaar, net als op een gewone markt. Een handelsplek waar gehandeld wordt in effecten. Effecten zijn er in drie soorten: aandelen, obligaties en afgeleide producten zoals opties. Met een aandeel koop je een stukje deelneming in een bedrijf. Met het geld dat de bedrijven hiermee binnenkrijgen kunnen ze investeren. Als het goed gaat met het bedrijf wordt je aandeel meestal meer waard (koersstijging) en over het algemeen wordt er op aandelen ‘dividend’ uitgekeerd, een deel van de winst. Als het slecht gaat met het bedrijf en er geen of nauwelijks winst wordt gemaakt krijg je ook geen dividend. Toezichthouders op de beurshandel in Nederland zijn de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
De koersen zijn het gevolg van vraag en aanbod. De 25 grootse beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn opgenomen in de AEX-index. Die kent bijna iedereen wel.
Inkomsten van de beurs
Waar verdient de beurs dan zijn geld mee zou je je kunnen afvragen? Aan onder andere de transactiekosten tussen koper en verkoper, als een bedrijf naar de beurs gaat om te noteren, jaarlijkse servicekosten, het verkopen van alle koersinformatie en tegenwoordig verkoopt de beurs ook diensten aan bedrijven om de inkomsten niet alleen maar afhankelijk te laten zijn van de transactiekosten.
Onderstaand nog wat leuke quizvragen:
A) Hoeveel bedrijven zitten er in de AEX-index?
B) Wat is het hoogste punt dat de AEX-index ooit heeft gestaan?
C) Welk bedrijf heeft de grootste waarde (marktkapitalisatie) van de AEX-index? D) Wanneer begon de eerste optiebeurs van Europa?
E) Wat is de naam van de huidige CEO van de beurs in Amsterdam?
Een aantal leuke weetjes over de beurs
1) De Amsterdamse beurs is de oudste en eerste beurs ter wereld (vanaf 1600)
De gongslag is een eeuwenoude traditie, met VIPS zoals Maxima, Jan Smit en Nick & Simon
2) De gongslag vindt plaats om 9 uur ’s ochtends, hiermee wordt de handel geopend. Om half 6 ’s avonds sluit de handel. Het Amsterdamse stadbestuur had moeite om orde te scheppen in de beurshandel en daarom stelden ze een paar regels in. Een beursknecht luidde de gong om de beurs te openen en als je te laat was kreeg je een boete. In 2002 werd het einde van de vloerhandel ingeluid door een gongslag van Job Cohen.
In 2008, toen de beeldschermhandel begon op de vloer opende Cohen de handel weer met de gong. Sindsdien is besloten om opnieuw de handel elke dag in te luiden met een gongslag. Dat wordt gedaan door speciale gasten.
3) De Optiebeurs. De optiebeursvloer liet vroeger een vrolijk beeld zien met de mannen met de gekleurde jasjes aan. Elk bedrijf had zo zijn eigen jasje zodat zij herkenbaar waren. Een van de jasjes is ooit nog eens ontworpen door Herman Brood.
Beurstrommeldag. Tijdens de 80-jarige oorlog tegen Spanje haalde Nederland veel geld op door de Beurs, en financierde hiermee de oorlog. De Spanjaarden waren hier niet blij mee en bedachten daarom het volgende. Zij wilden een boot vol met explosieven onder het gebouw laten varen om de handelshoofdstad te beschadigen. Deze ramp wordt voorkomen door een Amsterdams weesjongen die daar aan het spelen is. Hij ziet dit bootje en waarschuwt de gemeente van Amsterdam. Van de gemeente mag hij een wens doen en zijn wens is om te trommelen op de Beurs. Op deze manier is de traditie ‘beurstrommelen’ ontstaan. Elk jaar organiseren wij als beurs van Amsterdam een Beurstrommeldag waarbij we voor dat doel belangrijke gasten uitnodigen om aandacht te vragen voor dan levende thema’s.
Om maar even wat cijfers te noemen: sinds de New York tijd verwerken wij als beurs op dagbasis net zoveel orders als de zoekmachine Google. 1,8 miljoen transacties ter waarde van 8 miljard. Dat is nogal wat.
Beursvloer van nu. En zo ziet de beursvloer er nu uit. Waarschijnlijk had u verwacht dat de handelsvloer erg druk zou zijn. Er zijn veel mensen die dat denken omdat de vloer vroeger vol stond met mensen die naast elkaar effecten aan het verhandelen waren op de daarvoor bestemde ruimte (de crowd of pit) via luidkeels geschreeuw en handgebaren (open outcry). Dit is niet meer het geval. Op 6 december 2002 vond de laatste fysieke transactie plaats, daarmee kwam na 400 jaar een definitief einde aan de vloerhandel in Amsterdam. Alles is overgegaan op schermenhandel (computers).
De bull. Als je op het beursplein bent zie je daar een stier staan voor de beurs. De stier zie je ook vaak bij andere beurzen. De stier op Wall Street van de New York Stock Exchange is vast ook wel bekend. Wat betekent dit nu die stier bij de beurs? In beurzenland heb je te maken met bull en bear markten. Bull markten zijn markten die stijgen en bear markten zijn markten die dalen. De markten worden zo genoemd omdat een stier van onder aanvalt en je omhoog gooit en beren slaan met hun klauwen naar beneden. Daarom staat er altijd een stier voor de beurs en geen beer.
Mercurius. Als je in het pand aan het Beursplein rondloopt kun je niet om Mercurius heen. Mercurius was de boodschapper van de Romeinse goden en hun god van de handel, en werd daarom internationaal door beurzen als symbool gebruikt. Mercurius is de tegenhanger van de Griekse god Hermes. Door de jeugdige escapades van Hermes werd hij ook wel de god van de dieven genoemd. Kenmerkend zijn de vleugels op zijn helm en aan zijn voeten, waarmee hij zich snel kon verplaatsen. Dat brengt onze Mercurius, die vaak vergeleken wordt met Hermes, niet altijd in een fraai daglicht.
Wally van Hall
In de beurs hangt ook een gedenkplaat van Walraven (Wally) van Hall. Hij wordt ook wel de bankier van het verzet genoemd. Hij was de leider van een geheime bank, het NSF (Nationaal Steunfonds). Wally van Hall had dit opgericht met zijn broer Gijs in 1943. Dit gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het NSF gaf geld aan het verzet met gevaar voor eigen leven. Met illegale leningen en een miljoenenfraude bij de Nederlandsche bank wist het NSF ruim 83 miljoen gulden te verdelen onder de slachtoffers van de bezetting. Helaas kwamen de soldaten, net voor het einde van de oorlog, hierachter en hebben hem daarom vermoord. Bankier van het verzet is ook verfilmd met Barry Atsma en deels bij de beurs opgenomen.
Zo, dit was het dan. Dit lijkt me wel genoeg. Ik hoop dat ik hiermee een kijkje in de keuken van de persoon Conny Veerman en de beurs heb kunnen geven. Dank voor het lezen.
Antwoorden:
A) 25; B) 703,18; C) Royal Dutch Shell; D) 4 april 1978; E) Simone Huis in ‘t Veld
Conny Veerman